Figyelsz te egyáltalán?

Figyelsz te egyáltalán?

Olvasási idő: 2 perc | kategória: Önbizalom | 0

Mennyi nettó figyelmet teszel egy napodba?

Vagyis konkrétan mennyi perc/óra az az idő, amikor 100%-osan figyelsz éppen arra, amit csinálsz. Amikor kizársz minden mást. Például ha beszélgetsz valakivel, és csak rá figyelsz, nem pedig azon gondolkozol, hogy mit fogsz válaszolni, akkor az nettó figyelmi időnek számít. Vagy amikor dolgozol, és ténylegesen csak az adott feladatra figyelsz (nincs facebookozás, kollégákkal beszélgetés, stb), az is nettó figyelmi idő.

 

Ha kellően őszinte vagy magaddal, valószínűleg percekben mérhető csak, hogy egy nap mennyi tényleges figyelmet fordítasz az aktuális feladataidra.

 

Minden probléma egyfajta figyelemhiány. Képzeld el, hogy egy adott problémád egy gödörnek felel meg. Ezt a gödröt kell teljesen feltölteni figyelemmel, hogy át tudj kelni rajta. Mindaddig, amíg teljesen nem lesz szintben a felszínnel, nem tudod megoldani. Amint teljesen feltöltötted figyelemmel, képes vagy megoldani.

Vagyis ha vannak olyan problémáid/feladataid/kihívásaid/helyzeteid az életedben, melyeket még nem sikerült megoldanod, az csak azt jelenti, hogy nem fordítottál elegendő figyelmet a megoldására.

 

Idézz fel öt olyan eseményt, jelentős pillanatot az életedből, amikor végtelen figyelmed/energiád volt.

 

Biztos vagyok benne, hogy mindenki rendelkezik ilyennel. Lehet ez egy sporteredmény, egy utazási élmény (pl. egy új országban jársz, és kinyílik az elméd, szívod magadba az információt), találkozol egy példaképeddel, vagy egy olyan embertől kapsz pozitív visszajelzést, akire nagy hatással voltál.

Ezekben az állapotokban teljesen képes voltál figyelni – anélkül, hogy ezt esetleg tudatosítottad volna. A jó hír az, hogy képesek vagyunk tudatosan is használni a figyelmünket.

A figyelemnek alapvetően két fontos paramétere van: mennyisége és iránya. Ha ezeket nem tudjuk összehangolni az adott megoldandó feladatra nézve, nem jutunk megoldásra.

Legelőször azt kell látnunk, hogy képesek vagyunk megnövelni a figyelmünk mennyiségét. Ugyanis ha tisztában vagyunk vele, hogy le tudunk adni mondjuk 100 egységet (maximum), és érzékeljük, hogy egy bizonyos helyzet megoldásához elég 50, akkor az könnyedén fog menni. Fordított esetben, ha egy probléma megoldásához többre lenne szükség, mint amit teljesíteni tudunk, akkor nagyon nehéz lesz. Azzal tudod a „leadható egységek” számát megnövelni, hogy sokat gyakorolsz. Sokat gyakorlod, hogy 100%-osan jelen vagy és figyelsz. Ha szoktál meditálni, könnyebben rá fogsz érezni, mikor vagy olyan állapotban.

Ezután jöhet a figyelmünk iránya. A figyelmünk mindig irányul valamire, ezért ha egy adott dologra szeretnénk fordítani, csak azt tudjuk tenni, hogy ahol eddig volt, onnan áthelyezzük oda, ahova most épp akarjuk irányítani.

email

Szólj hozzá Te is