Életünk harmonizálása   

Életünk harmonizálása  

Olvasási idő: 3 perc | kategória: Egyensúly | 0

Amennyiben életünket kiegyensúlyozva szeretnénk élni, meg kell keresni azokat az életterületeket, melyeket harmóniába kell igazítanunk. Egy olyan elképzelésemet fogom ismertetni veletek, amelynek a kialakítására és fejlesztésére törekszem.

A szöveg struktúrájának könnyebb átláthatósága érdekében megszerkesztettem elmetérképen is:

3

A négy főpillért tartom a

 

 

 

 

 

legfontosabbnak:

  • Vitalitás (életenergia)
  • Én
  • Család és Szociális kapcsolatok
  • Karrier és pénzügy

Kezdjük a (1.) vitalitással, amit az üzemanyaghoz hasonlítok, amely az autó motorját hajtja. Esetünkben az életenergia az üzemanyag a többi 3 pillérhez.

 

Miből nyerhetjük a pezsgő és hosszantartó életenergiát?

 

Anyagi táplálékainkkal: Kellő mennyiségű, minőségű és változatos táplálékainkkal, illetve bőséges vízháztartásunk biztosításával. Mindkét esetben szem előtt tartandó a mértékletesség elve!

Energiagyártásunkhoz elengedhetetlen a helyes légzéstechnika elsajátítása, ezt tanfolyamokon és könyvekből is megtanulható.  A megfelelő mély hosszantartó rekeszizom légzéssel hatékonyabban ég az „üzemanyag” ezáltal szerveink könnyebben működnek, ami minden egyes sejtünkre fantasztikusan hat. Agyunk oxigén ellátása emelkedik, szellemileg is hatékonyabbá válunk, mindemellett stressz szintünk is fokozatosan csökkeni fog.

Szellemi táplálékainkat a (2). én főpillérből teremthetjük elő.  A harmóniához elengedhetetlen az időnkénti csend a meditáció, amikor csak önmagunkra figyelünk, és kívülről láthatjuk a világunkat.  Az elme működése nélkül objektívan lehetünk jelen.  Emlékezéseinkkel kívülről újraérezhetjük a régebbi sikereinket és kudarcainkat, amelyekből sokat fejlődhetünk.

A sportot is a szellemi táplálékainkhoz sorolom, ugyanis mozgás során lebontásra kerül az adrenalin. Felmérési adatok bizonyítják, hogy akik eleget sportolnak (és élvezik! ) mindegy, hogy úszás, kerékpározás, futás vagy tánc alacsonyabb adrenalin szinttel rendelkeznek, ezáltal jóval kiegyensúlyozottabbá válnak a magánéletükben és a karrierükben egyaránt.

Az önfejlesztés szerves része a pillérünknek. Szellemi megszálltságunkat bontakoztathatjuk ki egy jól megírt könyvön, zenén, festményen vagy akár filmdarabon keresztül.

 

Elérkeztünk a (3.)család és szociális kapcsolatok témakörhöz. Kapcsolataink minőségét, mindig az önszeretetünk mértéke tükrözi vissza. Ha a többi életterületünkön sikereket érünk el, ez kihatással van a szűk családi, baráti és ismeretségi körünkre is. Kapcsolati rendszerünk, de főként szűkebb környezetünk motiváló vagy gátló hatást fejthet ki ránk, ezért alaposan meg kell fontolni kikkel is töltjük az időnket. Társas tulajdonságunk révén igényeljük a szórakozást, bulizást vagy akár egy hétvégi kirándulást. Gyerekkorban már rendkívüli szükség van a társas érintkezésekre, mert kommunikációnk és testbeszédünk fejlődése ekkor tör utat magának, amit egyre többet kell később kamatoztatni.

Nagyon fontos ebben a szektorban a stabilitás, mert ha szűkebb kapcsolatainkban baj van, azt semmilyen közéleti siker nem kárpótolhatja!

 

Térjünk át a legutolsó „részegységünkre” (4.) Karrier és pénzügy. Karrierünkkel biztosíthatjuk az előző 3 pillérünk anyagi forrásait. E forrásokból építjük fel azt az energiát, amelynek nagy részét pályánk során égetünk el. Energiánk akkor a legtisztább, ha méltó célokkal és ideálokkal teremtjük elő anyagi értékeinket.  A szektor legnemesebb állapotát az anyagi függetlenség által valósíthatjuk meg. A fogalom alatt nem a mérhetetlen gazdagság elérése a cél! Hiedelmeinktől kell megszabadulni! Valójában azok az anyagi értékek kötnek gúzsba minket, amelyeket hajszolunk. Pillérünk, életünk során változik a legtöbbet, negatív vagy pozitív irányban, ezért ebben a szektorban a legfontosabb alapelv a talpraesettség és a rugalmasság. Kapcsolatainkkal (3.), de főként magunkkal (1.) hangolhatjuk ezt a területet finomra.

 

Következtetéseket levonva értelmezhetjük, hogy a 4 pillér nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. Életünk során a korral változni fognak a prioritások. Segítségünkre lehet, egy jól megtervezett rugalmas időgazdálkodás program és egy fejlődésnapló.  Bizonyos szektorok nagyobb teret kapnak, miközben egy másikat kevésbé veszünk figyelembe. Minden oszlopra mért inger közvetlenül kihat a többire is!

Fontos, hogy kiépítsük rugalmas harmóniaképünket, amelyre építhetjük életvitelünket.

Németh Ármin

email

Szólj hozzá Te is