Csak haladóknak: integritás

Csak haladóknak: integritás

Olvasási idő: 3 perc | kategória: Önbizalom | 1

 

Stephen Covey szerint az emberek fejlettsége 3 szintre osztható.

Léteznek függő, független, és interdependens emberek.

A függőknek szüksége van a környezetük megbecsülésére, engedélyére ahhoz, hogy értékesnek érezzék magukat, és meg merjenek tenni bizonyos dolgokat.

A független emberek képesek a saját boldogságukat önmagukban megtalálni. Képesek teljesek lenni egyedül is.

Az interdependens emberek olyanok, akik már függetlenek, és egymással összedolgozva érnek el valami nagyot.

 

Mivan, ha függő vagyok?

 

Ilyenkor a konformizmus irányít. Félsz különbözni a többiektől, nem akarod, hogy kinevessenek, vagy mások rosszat gondoljanak rólad. Szükséged van a validációra ahhoz, hogy értékesnek érezhesd magad. Inkább mész arrafele, amerre mindenki, mert az biztonságosnak tűnik.

Ezzel az a baj, hogy a tömeg általában nem a legjobb irányba halad. Ezt onnan tudod, hogy a tömegben lévő emberek általában nem sikeresek, nem gazdagok, és nem boldogok. Egyszerűen középszerűek. Te ne légy ilyen.

 

Hogyan változtassam meg úgy az önértékelésem, hogy ne legyen szükségem mások megbecsülésére?

 

Megváltoztathatod a belső párbeszédedet. Azt, hogy hogyan gondolkodsz magadról. Ha azt mondogatod magadnak (magadban), hogy nem vagyok értékes, vagy ha azt, hogy igen, a tudatalattid bármelyiket elfogadja (tudod, mint az önszuggesztió). Dicsérd meg magad sikereidnél, és ájulj el magadtól, ha valamit jól csinálsz, vagy jól nézel ki, stb. Értékeld magad, de nagyon!

 

boss-vs-leader-800x800

Válj vezetővé!

 

A független, integritással rendelkező emberek mind vezetők. Sokkal könnyebb másokat követni, mint kiállni az ismeretlenbe, és megszabni egy új irányt. Elbukhatsz, hibázhatsz, rossz irányba mehetsz, és ez már a te felelősséged. Már nem azé, aki eddig irányított, mostmár a te vállaidat nyomja. Vezetővé kell válnod. Legalább a saját életed vezetőjévé. Apróbetűvel jegyzem meg, hogy ettől a többiek is követni fognak, akiknek tetszik az irány, ahova te mész. Légy egy vezető, ne tisztán követő.

Ez olyan, mint az, hogy lépjek ki a komfortzónámból?

 

Igen, pontosan olyan. Rohadtul félelmetes különbözni másoktól – az elején legalábbis-. Félelmetes nemet mondani, és mással nyíltan nem egyetérteni.

 

Nagyon kényelmes érzés, ha olyan emberekkel vagy együtt, akik ugyanazt gondolják, mint Te. Megnyugtató, csak éppen nem visz előre. Nem fogsz tőle tanulni, ha ugyanazt gondolja, mint te. Igen, tanulni, mert mindenkitől tanulsz valamit, csak épp nem tudatosan. Komolyan mérlegelj, hogy kiktől akarod átvenni a személyiségjegyeiket!

Van egy rossz hírem. Ha jó irányba mész, akkor általában nem sokan fognak hasonlóan gondolkodni, mint Te. Mivel könnyebb kifogásokat keresni, az emberek 99%-a inkább ezt választja. Azt az 1%-ot pedig megtalálhatod különböző önfejlesztő rendezvényeken, vagy előadóként valahol. Érdemes ilyenekre eljárkálni.

 

Nem fognak megutálni az emberek, hogyha kimondom, hogy máshogy gondolom a dolgokat?

 

Nyilván van, aki igen, de nem ez a jellemző. Akik bólogatós kutyaként szerettek, azok nem szerettek igazán, hisz nem voltál önmagad. Ha végre felvállalod teljes önmagad, akkor szépen lemorzsolódnak azok az emberek, akik azt szerették, hogy elismerted őket (valójában nem őszintén).

Ezek után már csak az marad, meg, aki tényleg szeret téged, és meg fogsz lepődni, de sokkal többen fognak szeretni, ha önmagad vagy, mintha egy szerepet játszol. Felesleges jópofizni. „Add önmagad.”

Hogyan adjam önmagam, és találja meg az értékrendemet?

 

Ez a nagy meló. Azt szoktam mondani, hogyha nem töltesz időt egyedül, akkor általában nem a saját gondolataid vannak a fejedben, hanem a környezetedéi.

Emellett fontos az önismeret.

Tony Robbins 6 emberi igényét állítsd sorba, és nézd meg, hogy ezek közül milyen sorrendben fontosak neked, és valójában milyen sorrend alapján élsz?

  1. biztonság
  2. fontosság
  3. szeretet és kapcsolódás
  4. változatosság
  5. adakozás
  6. növekedés

Miért akarják mások rám erőltetni a saját elveiket?

 

Azért, mert nem biztosak benne. Szükségük van egy külső megerősítésre, hogy ez, amiben hisznek, az másnak is jó. Ha mások is így hisznek és cselekednek, akkor már jobban biztonságban érzik magukat benne. Tudod, a konformizmus, amiről már beszéltünk is.

Hol tudok többet tanulni az integritásról?

 

Létezik egy e-book, ami eredetileg férfiaknak íródott, és erről szól. Nőknek is nagyon hasznos, a címe: Nincs Többé Jófiú! Ha érdekel, itt tudsz róla többet olvasni, illetve megvenni.

email

Egy hozzászólás

  1. s08j60cz@outlook.com'

    It’s good to see someone thniknig it through.

Szólj hozzá Te is