Az önkorlátozó meggyőződések feltárása

Az önkorlátozó meggyőződések feltárása

Olvasási idő: 4 perc | kategória: Önbizalom | 1

Miért van az, hogy bizonyos hibák, körülmények, kudarcok újra és újra megtörténnek veled?

Ugyanúgy rosszul sikerül egy randi, ugyanúgy kihasználnak, ugyanúgy mást választ a főnököd az előléptetésre, ugyanúgy elbuksz a vizsgán?
Gondolom igen. Nekem is volt.

De miért van ez?

A probléma az elmében keresendő. Az elme két részből áll: egy tudatos és egy tudatalatti elméből.

Tudatalatti elménk irányítja életünk nagyrészét. Ő felel a rutintevékenységekért, és ő végzi a teendőink 90%-át. Tulajdonképpen ő formálta az életed olyanra, amilyen most.
Ezt az elmét (legtöbbször) nem te irányítod, pont ezért hívják tudatalattinak.

Ez a felelős azért, ha valami olyat szúrsz el újra és újra, amit egyébként nagyon is jól akarsz csinálni, de a tudatalattid behúzza a kéziféket, és nem engedi, hogy életed egy új szintre emelkedjen.

Ő az, ami miatt nem tudsz többet megtakarítani x összegnél.
Ő az, aki elszúrja a randijaidat.
Ő az, aki miatt rossz barátokat választasz.
Ő az, aki miatt nem sikerül tartani a diétát.

Ijesztően hangzik?

Ez nem szektás mítosz, ez sima pszichológia. Nem kell megijedned.
Vannak praktikák, amivel megtanulhatod kezelni, előnyödre fordítani ezt.
Mint mondtam, a tudatalatti elméd végzi (mondhatni teremti) életed jelentős részét.
Ha ezt megtanulod kezelni, akkor nemcsak, hogy kiengedheted a kéziféket, de rábízhatod a munka oroszlánrészét erre az okos kis „testrészre”.

Miért teremted meg magadnak ugyanazokat a körülményeket, és miért rontod el újra és újra?

A válasz az úgynevezett ÖKMGY (önkorlátozó meggyőződésekben) keresendő. Ezek olyan állítások, érvrendszerek, amit feltétel nélkül igaznak fogadunk el, és ezen a szűrőn keresztül látjuk életünket.
Léteznek erőt adó (EAMGY) és önkorlátozó (ÖKMGY) hitek.
Bonyolultan hangzik, de nem az. Nézd csak, itt egy példa:

Az összes jó csaj foglalt.

Mivel tudatalattid elfogadta ezt az állítást, ezért olyan helyzeteket fog neked létrehozni, ahol ez a hit teljesül.

Például ha találkozol egy olyan csajjal, aki jó partinak tűnik, olyan helyzetbe fogja hozni őt, hogy hülyén viselkedjen. Mivel a tudatalattid felelős a hangszínedért, testbeszédedért, és a sok nemtudatos jelzésért, amit küldesz felé, simán kiválthatod egy fantasztikus nőből is, hogy egy barom legyen, anélkül, hogy tudnál róla.
Vagy egy másik hit:

A matek/anatómia/stb. nehéz.

Ahogy írtam is feljebb, ezeknek a hiteknek nem az a lényege, hogy igaz-e, hanem az, hogy hátráltat, vagy előre visz. Ilyen esetben ha van például egy nehéz tárgy, amit nem könnyű megtanulni. Azért hogy az egónkat védjük, azt mondjuk, hogy a tárgy nehéz. Ezáltal a normálisnál még nehezebb lesz megtanulni a tárgyat.
Gondolj csak bele, mi van, ha azt magyarázod magadnak, hogy úgyis meg fogsz bukni?

Szóval ezeket a hiteket azért hozzuk létre, hogy kifogást találjunk gyengeségeinkre. Ezektől a hitekkell viszont tovább nehezítjük helyzetünket, ami után újabb kifogásokat keresünk, majd újabb korlátozó hitet és így tovább. Egy ördögi körré válik.

Mit tehetsz ellene?
Figyeld meg a gondolataidat. Figyeld meg, hogy mikor keresel kifogást, és mikor általánosítasz.

Mit csinálj az életedben ismétlődő kudarcokkal?

  1. Fogj egy papírt és egy tollat, és gondolkodj el írásban azon, hogy milyen önkorlátozó meggyőződés lehet ezek hátterében
  2. Nézd meg, hogy mi az, amiért logikus ez a hit
  3. Cáfold meg, és mondd el, miért hibás ez a logika
  4. Keress a helyére egy erőt adó hitet
  5. Indokold meg, hogy miért igaz ez a hit

Tádám, kiengedted a kéziféket életed egy területén!

Itt egy példa:
“Ha izmos vagyok, és tökéletes testem van, akkor értékes leszek, és akkor szeretni fognak.”Mire épül?
Akik vonzóbbnak néznek ki, van, azokkal szívesebben töltünk időt (eleinte)
miért hibás ez a logika?
Sokan szerettek akkor is, amikor még nem voltam izmos. Vannak, akik izmosak, és mégsem szeretik őket jobban. Hosszútávon viszont azok, akiknek a testük vonzóbb, és nem az önmaguk útját járják, csak egy álcát vesznek magukra, hogy szeressék őket, nem fogják őket jobban szeretni. Ha ezt megismerik, hogy milyenek valójában, egy idő után egyre kevésbé akarnak majd vele lenni. Összegezve az, ha valaki vonzó vagy izmos, az rövidtávú tüneti kezelés az önbizalomra. 

Mi a helyes gondolkodásmód?

Születésemtől fogva értékes és szerethető vagyok. Ez soha nem fog megváltozni. Akármilyen rossz dolgot is csinálok, szerethető maradok, mert ember vagyok, és ami emberi, az szerethető. Értékes vagyok, mert egy különleges potenciállal születtem erre a világra, olyan tehetségekkel, ami senki másnak nincsen. Ez nem azt jelenti, hogy jobb lennék bárki másnál. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más.

 

Miért helyes ez a gondolkodásmód?

Azért, mert a szüleim akkor is szerettek, amikor megszülettem. Pedig akkor nem voltam még se vonzó, se sikeres, se jó megjelenésű, semmit nem tudtam. Nem voltak képességeim. Csak egy lelkem volt, és azért szerettek, aki vagyok. Ha akkor azért szerettek, aki vagyok, akkor azért ma is szerethetnek, hisz a lényem nem változott. Nem kell másnak lennem, mint aki most vagyok. Szerethetem magam így is. És attól függetlenül, bármi is történjék, bármennyire is szignifikánssá válok más szemében, akkor is ugyanaz az ember maradok. Szeretetre méltó és értékes. Ameddig élek, lobog bennem a láng. Ameddig a láng lobog, addig értékes vagyok. Ameddig élek, értékes vagyok. A világnak szüksége van erre a lángra. Vannak olyan dolgok, amiket csak én adhatok ennek a különleges bolygónak és az embereknek. Szükség van a tehetségemre.
Mennyi fájdalmat okozott nekem eddig ez a hiedelem? És mennyivel jobb lesz az életem mostantól, hogy ezt helyre tettem?

 

email

Egy hozzászólás

  1. […] a mintákat magadban is. Ezek mindegyike mögött vannak önkorlátozó meggyőződések, amiket egyesével fel kell tárni, és támogatóvá kell változtatni. Ez a munka rögösebb része. A következő cikkekben olvashatsz majd erről is. Bízom benne, […]

Szólj hozzá Te is